Wat is Mesologie?

 

Ieder mens is het waard om als individu behandeld te worden. Ieder mens staat als uniek individu in het leven, in lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel en existentieel opzicht.

Ieder mens is anders en daarmee zijn alle reacties binnen het menselijk lichaam anders. Mesologie behandelt iedere patiënt als individu met respect voor de zelfgenezende kracht van het lichaam.

 

Mesologie behandelt een groot scala aan begrepen en onbegrepen chronische gezondheidsklachten van iedereen, van jong tot oud. Het is niet zinvol om symptomen te onderdrukken. Het lichaam vindt altijd een weg om ze te uiten. Mesologie zoekt en begrijpt de onderliggende oorzaak van uw klacht door verschillende geneeswijzen te combineren. Hierdoor worden ook de symptomen behandeld of verlicht.

 

Mesologie is een combinatie van reguliere medische kennis, met kennis uit de alternatieve geneeswijzen, zoals o.a. Ayurveda, Traditionele Chinese Geneeskunde en Orthomoleculaire geneeskunde.

Het lichaam wordt dag en nacht blootgesteld aan invloeden van buitenaf en binnenuit, waardoor lichamelijke functies worden belemmerd en klachten kunnen ontstaan. Het is de taak van de mesoloog om de klachten van de patiënt te begrijpen en te vertalen. Het hervinden van balans in het menselijk lichaam is het doel van Mesologie.

 

Links

Pleasant Health

Home

Contact

Hoe is de mesoloog opgeleid?

 

Een mesoloog is opgeleid in de basis van:

  • Anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie
  • Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda (filosofie, diagnostiek en voedingsleer)
  • Homeopathie, kruidenleer en orthomoleculaire geneeskunde
  • Electro Fysiologisch Onderzoek (diagnostische meting)
  • Filosofie en psychologie

 

Mesologie is een vijfjarige HBO+ opleiding. Er is een stage aan verbonden en het behalen van een casestudy of thesis. Ook een Medische Basis Kennis opleiding is verplicht. Mesologie is een beschermd beroep. Gediplomeerde mesologen staan geregistreerd bij het Register voor Mesologie (RM) en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Mesologie (NVVM). Deze vereniging regelt onder meer de klachtenprocedure, de beroepsethiek en het tuchtrecht. Er worden eisen gesteld aan bijscholing en praktijkvoering. Ook zijn ze aangesloten bij de RBCZ, een koepelorganisatie.

 

Wat betekent Mesologie?

 

Mesologie betekent “midden”.  Het staat tussen de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeswijzen in. Het is afgeleid van het woord “mesoderm”, in de embryologie de middendarm genoemd, het deel van waaruit het bindweefsel, hart en bloedvaten en het immuunsysteem ontstaan.  In het mesoderm, het bindweefsel, bevindt zich het Basis-Bio-Regulatie-Systeem, waar onze belangrijkste levensprocessen plaatsvinden.

De Weense histoloog en embryoloog professor Pischinger heeft dit systeem ontdekt.  Zijn werk leidde tot een model van het BBRS, door Pischinger “Grundsystem” genoemd. In Nederland hebben celbioloog dr. R. van Wijk en medewerkers van de universiteit Utrecht veel onderzoek op dit gebied gedaan. Het BBRS verbindt de cellen.

Alle organen staan in verbinding met dit BBRS. Vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen, neurotransmitters, etc. worden hier uitgewisseld. Afvalstoffen worden afgegeven door de cellen, om via de fijne bloedvaatjes en het lymfesysteem het lichaam te verlaten. Als een stressor van buitenaf of binnenuit komt, vindt de reactie in dit systeem plaats. Het lichaam reageert, past zich aan en herstelt de balans. Soms kan het lichaam de balans niet meer herstellen en ontstaat een disbalans, een disfunctie. Er kan een chronische klacht ontstaan. Een klacht vertelt een verhaal en heeft vaak een disbalans als onderliggende oorzaak. Mesologie is veelal gericht op het mesoderm en streeft naar het vinden van de disfunctie(s) en het herstellen van de juiste balans tussen de verschillende functies van het lichaam.

 

 

Voor meer informatie over Mesologie kunt u ook kijken op www.mesologie.nl

 

 

 

Deze website is tijdelijk